Behandelmogelijkheden

Podotherapeutisch onderzoek

Voordat we kunnen starten met behandelen, wordt er in alle gevallen uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, inspectie van de stand, het lopen en de huid en een uitgebreid onderzoek naar het functioneren van de afzonderlijke gewrichten van de voeten, knieën en heupen en het functioneren van deze gewrichten als keten. Mogelijk kan er aanvullend onderzoek worden gedaan door middel van een 2D of 3d scan, echografie, doppler of andere meetmethoden.

In het nieuwe pand  Plein Zwanenberg is een nieuwe onderzoeksmethode beschikbaar; een gedigitaliseerde voetdrukmeting van de voet tijdens stand en tijdens gang. Op deze manier kan het functioneren van de voet nog beter worden belicht.
Na het doen van dit uitgebreid onderzoek kan de podotherapeut een diagnose stellen en een eventueel behandelplan uitstippelen.

Instrumentele behandeling

Voor het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van probleemnagels gaat u in eerste instantie naar de pedicure. Mocht de pedicure er niet meer uitkomen of u heeft zelf een dieper gaande vraag, dan kunt u contact opnemen met de podotherapeut. Deze kan dan een onderzoek uitvoeren en de pedicure adviseren met een op maat gemaakt behandelplan, of in het uiterste geval neemt de podotherapeut de behandeling van de pedicure tijdelijk of permanent over.

Podotherapeutische orthesen

Bij een afwijkende teenstand of terugkerende  likdoorns kan een podotherapeut een op maat gemaakt teenstukje maken. Dit noemen we een orthese. Deze orthese wordt vervaardigd van siliconen en kan variëren in hardheid. Het doel van zo’n orthese is het corrigeren van de teenstand of het verdelen van de druk om zo klachten en likdoorns te verhelpen. Ook kan een orthese er voor zorgen dat eventuele operaties worden uitgesteld of in zijn geheel niet nodig zijn. Mochten de orthesen de teenstand niet meer voldoende corrigeren en klachten niet voldoende verhelpen, dan is een verwijzing naar de orthopeed voor eventueel orthopedisch ingrijpen een vervolg.

Podotherapeutische zolen

Bij klachten die worden veroorzaakt door een afwijkende stand, of het afwijkend functioneren van de voeten, vervaardigt een podotherapeut zolen. Meestal zijn dit hele zolen voor beide voeten, maar soms kan ervoor gekozen worden om hiervan af te wijken. Denk bijvoorbeeld aan een beenlengteverschil waarbij er enkel een hakverhoging onder de kortste kant wordt gelegd. Podotherapeutisch zolen worden vervaardigd na een uitgebreid onderzoek en het maken van een scan. Via de computer wordt een ontwerp gemaakt voor deze zolen. Het daadwerkelijke vervaardigen van de zolen gebeurt bij podotherapie Dennemann ook weer binnen de praktijk zelf.

Specialisatie

Diabetespodotherapie

De diabetespodotherapeut wordt gezien als dé specialist op het gebied van de diabetische voet, en is de spil in het netwerk met andere zorgverleners. Diabetespodotherapeuten behandelen patiënten met diabetes mellitus die klachten hebben aan benen of voeten, of een verhoogd risico hebben op voetproblemen ten gevolge van diabetes. Ook geven zij preventief advies over complicaties. Met name de complexe voetzorg en wondbehandeling vallen onder de expertise van de diabetespodotherapeut.

Bij podotherapie Dennemann zijn meerdere specialistisch opgeleide diabetes- podotherapeuten werkzaam. Daarnaast werkt podotherapie Dennemann samen met de meeste diabetespedicures in Oss en omstreken waardoor u voor het diabetisch voetonderzoek in de meeste gevallen bij ons terecht kunt.

Sportpodotherapie

Actieve sporters vragen veel van hun voeten en houdings/bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld bij hardlopen, tennis en voetbal krijgen de voeten te maken met een ander krachtenspel dan bij normaal lopen. Een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon kunnen diverse overbelastingsklachten tot gevolg hebben. Podotherapie Dennemann beschikt over podotherapeuten met een specialistische opleiding tot sportpodotherapie

Aandachtsgebied reuma

Voetklachten komen voor bij 80-96% van alle reumapatiënten. Door reuma ontstaan ontstekingsverschijnselen in en rondom gewrichten. Door deze ontstekingsprocessen kunnen standafwijkingen ontstaan. Deze standsafwijkingen, maar ook overdrukplekken en verminderde schokdemping kunnen een heel scala aan klachten tot gevolg hebben. Podotherapie Dennemann beschikt over een podotherapeut die de post-hbo cursus reuma heeft afgerond.

Echografie

Pijnklachten zijn voor een goed opgeleide podotherapeut goed te herkennen en vast te stellen. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Soms is een klacht zo vaag of zo moeilijk te diagnosticeren dat extra onderzoek nodig is. Hiervoor kan een podotherapeut beroep doen op echografie. Bij podotherapie Dennemann zijn meerdere podotherapeuten werkzaam die een post-hbo cursus voor echografie hebben afgerond.

Kinderen

Bij de ontwikkeling van het kind maken de voeten en benen ook een grote ontwikkeling door. In de leeftijdsgroep van twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand zich na het vijfde levensjaar vanzelf. Is dit niet het geval dan kan het noodzakelijk zijn de voetstand te corrigeren met zooltjes. Ook als uw kind pijn aangeeft tijdens het lopen of spelen, of vaak struikelt is het verstandig de voetstand eens te laten controleren.
Er bestaat nog geen specialistische opleiding tot kinderpodotherapeut. De expertise binnen podotherapie Dennemann berust op ervaring en interesse.

Klachten

Voetklachten

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk dat je voor voetklachten de podotherapeut bezoekt. Je kunt hierbij denken aan klachten als hielspoor, verzwikte enkel, artrose, hallux valgus, doorgezakte voorvoet, pijnlijke voorvoeten en ga zo maar verder. Maar ook bij afwijkende teenstanden, eelt, likdoorns en ingegroeide nagels is de podotherapeut de specialist om u van deze klachten af te helpen.

Been- en knieklachten

Been- en knieklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Denk aan aangeboren problemen, sport- of overbelastingsblessures maar ook een afwijkend functioneren van de voeten. Een podotherapeut is opgeleid om de achterliggende oorzaak van deze klachten te achterhalen en te beoordelen of ze kunnen worden verholpen of verminderd door podotherapeutisch handelen. Ook postoperatief kan een podotherapeut uitkomst bieden bij het behandelen van de klachten en het voorkomen van herhaling.

Heup- en rugklachten

Ook hogerop in het lichaam kunnen klachten bestaan die hun oorsprong vinden in het functioneren van de voeten, of die verholpen kunnen worden door het aanpassen van de voetstand. Hierbij kun je al snel denken aan een bekkenscheefstand of een beenlengteverschil. In de meeste gevallen zal de podotherapeut dan samenwerken met een fysiotherapeut om de klachten te behandelen.

Podotherapie Dennemann

Sinds 1989 is podotherapie Dennemann uw erkende specialist op het gebied van de voet. Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Het niet goed functioneren van de voet kan vele lichamelijke klachten tot gevolg hebben...

Lees meer...