Behandelmogelijkheden

Podotherapeutisch onderzoek

Voordat we kunnen starten met behandelen, wordt er in alle gevallen uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, inspectie van de stand, het lopen en de huid en een uitgebreid onderzoek naar het functioneren van de afzonderlijke gewrichten van de voeten, knieën en heupen en het functioneren van deze gewrichten als keten. Mogelijk kan er aanvullend onderzoek worden gedaan door middel van een 2D of 3d scan, echografie, doppler of andere meetmethoden.

In het nieuwe pand  Plein Zwanenberg is een nieuwe onderzoeksmethode beschikbaar; een gedigitaliseerde voetdrukmeting van de voet tijdens stand en tijdens gang. Op deze manier kan het functioneren van de voet nog beter worden belicht.
Na het doen van dit uitgebreid onderzoek kan de podotherapeut een diagnose stellen en een eventueel behandelplan uitstippelen.

Instrumentele behandeling

Voor het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van probleemnagels gaat u in eerste instantie naar de pedicure. Mocht de pedicure er niet meer uitkomen of u heeft zelf een dieper gaande vraag, dan kunt u contact opnemen met de podotherapeut. Deze kan dan een onderzoek uitvoeren en de pedicure adviseren met een op maat gemaakt behandelplan, of in het uiterste geval neemt de podotherapeut de behandeling van de pedicure tijdelijk of permanent over.

Podotherapeutische orthesen

Bij een afwijkende teenstand of terugkerende  likdoorns kan een podotherapeut een op maat gemaakt teenstukje maken. Dit noemen we een orthese. Deze orthese wordt vervaardigd van siliconen en kan variëren in hardheid. Het doel van zo’n orthese is het corrigeren van de teenstand of het verdelen van de druk om zo klachten en likdoorns te verhelpen. Ook kan een orthese er voor zorgen dat eventuele operaties worden uitgesteld of in zijn geheel niet nodig zijn. Mochten de orthesen de teenstand niet meer voldoende corrigeren en klachten niet voldoende verhelpen, dan is een verwijzing naar de orthopeed voor eventueel orthopedisch ingrijpen een vervolg.

Podotherapeutische zolen

Bij klachten die worden veroorzaakt door een afwijkende stand, of het afwijkend functioneren van de voeten, vervaardigt een podotherapeut zolen. Meestal zijn dit hele zolen voor beide voeten, maar soms kan ervoor gekozen worden om hiervan af te wijken. Denk bijvoorbeeld aan een beenlengteverschil waarbij er enkel een hakverhoging onder de kortste kant wordt gelegd. Podotherapeutisch zolen worden vervaardigd na een uitgebreid onderzoek en het maken van een scan. Via de computer wordt een ontwerp gemaakt voor deze zolen. Het daadwerkelijke vervaardigen van de zolen gebeurt bij podotherapie Dennemann ook weer binnen de praktijk zelf.