Valpreventie

Iedereen kan een keer vallen maar hoe ouder u wordt, hoe groter de kans. In Nederland valt iedere 5 minuten een oudere zó ongelukkig dat behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling nodig is. Het voorkomen van een val, ofwel valpreventie, is dan ook van groot belang.

Als we ouder worden nemen spierkracht, uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en coördinatie af. Het risico op een val neemt hierdoor toe. Een oudere die valt, breekt veel sneller een arm, pols of heup dan een jongere. U bent langer uit de running en ook langer afhankelijk van hulp en zorg.

De kans op een val wordt beïnvloed door allerlei factoren: slechter zien, evenwichtsproblemen, bijwerkingen van medicijnen. Een speciaal programma valpreventie kan helpen bij het voorkómen van een val. Er is een landelijke vragenlijst die in beeld brengt welke risico’s u persoonlijk loopt. Die kunt u zelf invullen, uw huisarts of uw wijkverpleegkundige.

Als het nodig is, krijgt u voedingsadvies. Er is een beweegprogramma dat uw mobiliteit, spierkracht en balans verbetert. Eventueel worden uw ogen nagekeken. Een ergotherapeut bezoekt u thuis en bekijkt samen met u waar de valrisico’s in huis zitten en hoe u die kunt wegnemen.

Op Plein Zwanenberg zitten alle deskundigen die samenwerken binnen het programma valpreventie bij elkaar. Fysiotherapeut, diëtiste, de specialist ouderengeneeskunde, de ergotherapeut, de podotherapeut, de thuiszorg en de polikliniek van Bernhoven. U krijgt een integraal advies, een uitgebreid preventieprogramma en enkele keren nazorg. 

Cursus In Balans, Zelfstandig en zeker op de been 

Doe mee met de groepscursus In Balans 

Zelfstandig en zeker op de been

Velen gingen u met succes voor. Deelnemers geven na afloop aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben en steviger op hun benen staan. 

Ook hebben ze minder kans om te vallen.

Meldt u nu aan voor de cursus

  • Wanneer: aantal x per jaar  Gedurende 10 weken iedere dinsdag en vrijdag van 10:00-11:30 uur
  • Waar: FysioPlus; Plein Zwanenberg; Gezondheidslaan 1c te Oss
  • Aanmelden / Vragen: telefoon: 0412 - 74 42 00
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In Balans is een product van VeiligheidNL

Klik hier voor meer informatie over de Cursus In Balans